سیستم اعلام حریق (Fire alarm system): معرفی انواع سیستم اعلام حریق + عکس

آنچه در ادامه می خوانید

 سیستم اعلام حریق به عنوان نگهبان آتش در ایمن سازی ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری و کارخانه‌ها بهترین گزینه است. برای تدارک یک ساختمان هوشمند تمام عیار و ایمن روی تیم هوشمند سازی آرات حساب کنید.

معرفی انواع سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق هوشمند

سیستم اعلام حریق (Fire alarm system) همانطور که از نامش مشخص است، به مجموعه‌ای از تجهیزات گفته می‌شود که بمنظور شناسایی اثرات آتش، با صدای آژیر و چراغ‌های هشدا، افراد را مطلع می‌کند. سیستم‌ِ اعلان حریق در انواع و اقسام مختلف در ساختمان‌های مسکونی گرفته تا شرکت‌ها و کارخانه‌های بزرگ قابل نصب و اجرا است.

سیستم اعلام حریق بمنظور جلوگیری از پیشرفت آتش در انواع و طرح‌های مختلف با کمترین بودجه در ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری و حتی نمایشگاه‌های موقتی قابل اجرا است.

(برای آشنایی با خانه هوشمند  control 4 به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)

سیستم اعلام حریق مجموعه ای از تجهیزات الکترونیکی

اهمیت سیستم‌ِ اعلان حریق در خانه هوشمند

اگرچه آتش جزء چهار عنصر اصلی تشکیل دهنده‌ی جهان است، اما وقتی شعله‌های آن زبانه می‌کشد، می‌تواند به یکباره کل این جهان را بسوزاند و تبدیل به خاکستر کند! در طول زندگی خیلی از کارها به مدد آتش انجام می‌شود، به همین خاطر از استفاده آن ناگزیریم، بنابراین می‌توان گفت که آتش‌سوزی هر لحظه در کمین است.

بمنظور جلوگیری از آتش‌سوزی یا به عبارتی دیگر به منظور کنترل خشم آتش، سیستم‌ِ اعلان حریق طراحی شد. سیستم‌ِ اعلان حریق مجموعه‌ای از قطعات الکترونیکی است که بخوبی وجود آتش را شناسایی کرده و با صدای آژیر، جلوگیری از گسترش آن را برعهده می‌گیرد.

(برای آشنایی با پروتکل وای فای به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)

به منظور کنترل سریع آتش سیستم اعلام حریق در انواع مختلف طراحی شده است

اجزای تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق خانگی

کنترل پنل اعلام حریق (FACP)

مغز سیستم اعلام حریق کنترل پنل آن (FACP) است. در کنترل پنل سیستم‌ِ اعلان حریق تمامی اطلاعات از سایر دستگاه‌ها به آن منتقل می‌شود و وظیفه‌ی پردازش و در نهایت اجازه هشدار بر روی کنترل پنل انجام می‌شود.

مهم ترین بخش در سیستم اعلام حریق، کنترل پنل یا به عبارتی دیگر مرکز کنترل است، وظیفه آن دریافت اطلاعات از ورودی‌ها، آنالیز و در نهایت عکس العمل مناسب از طریق خروجی‌ها است.

(برای آشنایی با شیشه هوشمند مطلب کاملی برایتان تدارک دیده‌ایم.)

حتما بخوانید:
S-Bus و Buspro

پنل مرکزی (FACP) یا به عبارتی دیگر کنترل پنل سیستم اعلام حریق

ورودی‌های سیستم اعلام حریق

یکی از اجزاء مهم سیستم‌ِ اعلام حریق ورودی‌های سیستم است. ورودی‌ها طبق نظر کارشناسان در مناطق و یا اصطلاحا زون‌های مختلف کار گذاشته می‌شوند. وظیفه‌ی ورودی‌ها در واقع ردیابی دقیق اثرات آتش است. آن‌ها شامل حسگرها (با نام‌های مختلفی مثل آشکارسازها، دتکتورها، ردیاب‌ها و اسامی دیگری خوانده می‌شوند) و شستی‌های اعلام حریق است.

آشکارسازها بمنظور کنترل همه جانبه‌ی آتش، طبق نظر کارشناس، در اقسام مختلف ارائه می‌شوند. آشکارساز دود، آشکارساز حرارت، آشکارساز گاز و جدیدا مدلی به نام آشکارساز ترکیبی در مجموعه ورودی‌ها قرار گرفته است.

یکی از اجزاء مهم سیستم‌اعلام حریق ورودی‌ها است. ورودی‌ها شامل حسگرها (حسگر دود، حسگر حرارت، حسگر گاز) و شستی اعلام حریق می‌شود.

(برای آشنایی با ترموستات هوشمند اورویبو به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)

از اجزاء مهم سیستم اعلان حریق: ورودی‌های سیستم اعلام حریق

خروجی‌ها یا دستگاه‌های هشدار سیستم اعلام حریق

وظیفه‌ی تجهیزات هشدار یا خروجی‌های سیستم‌ِ اعلام حریق، خبر دادن حریق است. دستگاه‌های هشدار شامل: آژیرهای الکترومکانیکی، آژیر الکترونیکی، زنگ، بلندگو، لامپ چشمک زن (فلاشر)، ریموت اندیکاتور، چراغ ریموت، چراغ نشانگر،چراغ سردر، رله، تلفن کننده و هر نوع وسیله‌ای که هشدار دهنده باشد.

این تجهیزات در مکان‌هایی پر رفت و آمد و جلوی دید مطابق با نظر کارشناسان نصب می‌شوند. ریموت‌های اندیکاتور با دتکتورها باید تطبیق الکتریکی داشته باشند تا بتوانند در سیستم‌ِ اعلام حریق دقیق عمل کنند.

خروجی‌ها یکی دیگر از اجزاء مهم در سیستم اعلام حریق است: آن‌ها شامل آژیرها، فلاشر، رله و تلفن کننده‌ها است.

(برای آشنایی با قفل هوشمند اورویبو  به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)

دستگاه‌های هشدار سیستم اعلام حریق که بنام خروجی‌ها معروف است

منبع تغذیه سیستم اعلام حریق

بخش دیگری که اهمیت زیادی در سیستم‌ِ اعلان حریق دارد، منبع تغذیه است. هر سیستم اعلام حریق به دو منبع تغذیه مجهز است: منبع تغذیه اصلی و دیگری منبع تغذیه ثانویه که بنام منبع تغذیه پشتیبان نیز معروف است. منبع تغذیه اصلی با جریان متناوب برق شهری فعال است و دیگری منبع تغذیه اضطراری است که در صورت قطع شدن برق شهری، با باتری فعال می‌شود.

هر سیستم‌ِ اعلان حریق به دو منبع تغذیه مجهز است: منبع تغذیه اصلی و دیگری منبع تغذیه ثانویه که بنام منبع تغذیه پشتیبان نیز معروف است.

(برای آشنایی با آبیاری هوشمند مطلب کاملی برایتان تدارک دیده‌ایم.)

هر سیستم اعلام حریق شامل دو منبع تغذیه است

کابل اعلام حریق

یکی از اجزاء مهم تجهیزات سیستمِ اعلان حریق کابل اعلامِ حریق (Fire Alarm Cable) است که وظیفه‌ی نقل و انتقال اطلاعات دتکتورها را بر عهده دارد. اگر کابل‌ها خیلی زود در برابر آتش بسوزند، در واقع سیستم دچار ضعف فنی است و نمی‌تواند وظیفه‌ی خود را به درستی انجام دهد. کابل نسوز باید آنقدر در مقابل آتش مقاوم باشد تا هشدار را به گوش آتش‌نشانان برساند.

در کنار همه‌ی تجهیزات، کابل اعلام حریق جایگاه بس مهمی دارد، چون در واقع رابط بین تجهیزات است و اگر به اندازه کافی در برابر آتش مقاوم نباشد، سیستم به هدف نمی‌رسد.

انواع سیستم اعلام حریق ساختمان

در دنیا سه مدل سیستم‌ِ اعلان حریق موجود است: سیستم‌ِ اعلان حریق متعارف، سیستم‌ِ اعلام حریق آدرس‌پذیر و سیستم‌ِ اعلان حریق وایرلس. (که هر سه این سیستم‌ها به دو صورت دستی و خودکار اجرا می‌شوند.)

حتما بخوانید:
افزایش ارزش ملک با هوشمند سازی

سیستم اعلام حریق متعارف یا اصطلاحا کانونشنال (Conventional)

سیستم‌ِ اعلام حریق متعارف چیست؟ سیستمِ اعلام حریق متعارف یا کانونشنال یکی از معروف‌ترین و شاید بتوان گفت ارزان‌ترین نوع سیستم‌ِ اعلام حریق است. در سیستمِ‌ اعلام حریق متعارف از چندین دتکتور و شستی استفاده می‌شود. از محبوب‌ترین برندهای سیستمِ اعلام حریق می‌توان به سیستمِ اعلام حریق آریاک و همینطور سیستمِ اعلام حریق تسلا اشاره کرد. در سیستم‌اعلام حریق متعارف منطقه حدودی آتش بر روی نمایشگر LED قابل شناسایی است. از مزایای سیستم‌ِ اعلام حریق متعارف می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نصب و تعمیر آسان و کم هزینه
  • سازگاری بالا با تجهیزات سایر برندها
  • بی‌نیاز از برنامه‌ریزی کامپیوتری

سیستمِ اعلام‌ِ حریق متعارف یکی از ارزان‌ترین و قدمت‌دارترین نوع سیستم‌ِ اعلان حریق است. از آنجاییکه در اعلام منطقه دقیق حریق ناتوان است، توصیه می‌شود که ایمن سازی از پروژه‌های کوچک را بر عهده گیرد.

(برای تهیه اکسس کنترل هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)

سیستمِ اعلام‌ِ حریق متعارف یکی از ارزان‌ترین و قدمت‌دارترین نوع سیستم‌ِ اعلان حریق است

تفاوت سیستم متعارف و آدرس پذیر

سیستم‌ِ اعلام حریق آدرس‌ پذیر نسب به سیستم اعلان حریق متعارف، جدیدتر است  و مزایای زیادی دارد. اما طبق نظر کارشناسان آنچنان نیز بی‌نقص نیست. در این بخش بصورت اجمالی به تفاوت اعلام حریق متعارف و  آدرس‌پذیر  می‌پردازیم:

سیستمِ اعلان حریق آدرس پذیر گران‌تر از سیستم متعارف است، به همین منظور در پروژه‌هایی که سیستم متعارف به خوبی پاسخگو است، نصب سیستم آدرس پذیر جزء هزینه‌ی اضافه، مزایای دیگری ندارد.

نصب سیستم‌ِ اعلان حریق آدرس پذیر به دلیل اینکه تمامی تجهیزات باید آدرس منحصر به فردی داشته باشند، وقت و انرژی بیشتری می‌برد، بنابراین نصب دشوارتری دارد. یکی دیگر از چالش‌هایی در نصب سیستمِ‌ اعلام حریق آدرس پذیر با آن روبرو هستیم عدم تطبیق پذیری تجهیزات پایه ریزی شده با برندهای دیگر است.

سیستم اعلام‌حریق آدرس پذیر نسب به سیستم‌اعلام حریق کانونشنال نصب پیچیده‌ و گران‌تری دارد و چالش دیگری که کارشناسان با سیستم آدرس‌پذیر دارند، ناسازگاری تجهیزات برندهای مختلف است.

(برای آشنایی با نمایندگی هوشمندسازی در ایران این صفحه را از دست ندهید.)

حتما بخوانید:
ایده‌های اتوماسیون خانه: راهی به سوی زندگی راحت‌تر

سیستم اعلام‌حریق آدرس پذیر نسب به اعلام حریق کانونشنال نصب پیچیده‌تر و گران‌تری دارد

سیستم اعلام حریق آدرس‌ پذیر (Addressable)

سیستم اعلان حریق آدرس‌پذیر مجموعه‌ای از آشکارسازها و هشدارها تشکیل شده است. خوبی سیستم‌ِ اعلان حریق آدرس پذیر به این است که تمامی تجهیزات آدرس منحصر به فردی دارند، بنابراین در صورت وقوع حریق به راحتی می‌توان محل آن را دقیقا تشخیص داد و با سرعت بیشتری آن را کنترل کرد. از مزایای سیستم‌ِ اعلام حریق آدرس‌ پذیر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شناسایی آسان تجهیزات معیوب
  • دقت بالا در تشخیص محل حریق
  • مناسب برای ایمن سازی پروژه‌های بزرگ

در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر تمامی تجهیزات آدرس منحصر به فردی دارند، بنابراین در صورت وقوع حریق به راحتی می‌توان محل دقییق حریق را شناسایی کرد. از محبوب‌ترین برند سیستم اعلان حریق می‌توان به سیستم اعلام حریق زیتکس اشاره کرد.

(برای تدارک گلخانه هوشمند صفحه مورد نظر را مطالعه کنید.)

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر تمامی تجهیزات آدرس منحصر به فردی دارند

سیستم اعلام حریق بی سیم (وایرلس)

سیستم‌ِ اعلامِ حریق وایرلس  یکی از مدرن‌ترین نوع سیستم‌ِ اعلام حریق است که بدون هیچ گونه سیم کشی به راحتی قابل اجرا است. تجهیزات سیستم اعلان حریق بی سیم با امواج رادیویی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. برای تدارک خانه هوشمند استفاده از سیستم‌ِ اعلان حریق وایرلس تطبیق خوبی دارد. از مزایای سیستم‌ِ اِعلام حریق وایرلس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تعمیر آسان
  • بی‌نیاز از کابل کشی
  • دقت بالا در تشخیص محل حریق

سیستم اعلان حریق بی‌ سیم بدون نیاز به سیم کشی نصب آسانی دارد، اما بخاطر عدم تداخل امواج رادیویی برای کارخانه‌ها صنعتی توصیه نمی‌شود.

منبع مطلب

سیستم اعلان حریق بی‌ سیم بدون نیاز به سیم کشی نصب آسانی دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *