منظور از اینترنت اشیاء در پزشکی یا به عبارتی IoMT چیست و چگونه میتواند مراقبتهای پزشکی را شکل دهد؟ برای آشنایی با توسعه اینترنت اشیا در علومپزشکی در ادامه با تیم هوشمند سازی آرات همراه باشید.
اینترنت اشیاء در پزشکی
تکنولوژی و هوشمند سازی در همهی عرصههای زندگی ما سرک کشیده است، از یخچال هوشمند و قهوه ساز گرفته تا سیستم امنیتی هوشمند و ترموستات هوشمند. و اما چه چیزی مهمتر سلامتی؟ سرعت در تشخیص بیماری و سپس اقدام به موقع برای درمان، موردی است که تمامی مهندسین را بر آن داشته تا به پشتیبانی اینترنت اشیاء (IoT) به فکر تولید تجهیزات پزشکی هوشمند باشند.
بر اساس آمارگیری دقیق Deloitte ارزش بازار اینترنت اشیا پزشکیبسیار افزایش یافته و پیش بینی میشود که تا سال 2022 به ارزش 158.1 میلیارد دلار برسد. مقاله اینترنت اشیا در پزشکی به معنای تشخیص دقیقتر، مراقبت بهتر و هزینههای کمتر است.
کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی
قبل از پیدایش اینترنت اشیاء، تعامل بیماران با پزشکان به ملاقات، ارتباطات تلفنی و متنی محدود میشد. هیچ راهی وجود نداشت که پزشکان حتی در بیمارستان، بتوانند دائما سلامت بیماران را تحت نظر داشته باشند.
اما با دستگاههایی که قابلیت اتصال به اینترنت اشیا به تجهیزات پزشکی را دارند، مراقبتهای پزشکی از راه دور امکانپذیر شده است. تحت این شرایط، پتانسیل کادر درمان فقط بمنظور مراقبتهای عالی صرف میشود.
با روشی که اینترنت اشیاء ارائه میدهد، تعامل پزشک و بیمار افزایش پیدا میکند و همینطور با نظارت بر سلامت بیمار از راه دور و کاهش زمان بستری آن در بیمارستان کمک میکند. اینترنت اشیا در مهندسی پزشکی، تأثیر عمدهای در کاهش هزینههای مراقبتهای بهداشتی و بهبود نتایج درمان دارد.
بدون شک اینترنت اشیا در حوزه پزشکی، با تولید تجهیزات و همینطور ایجاد فضای هوشمند در ارائه راه حلهای مراقبتهای بهداشتی، دنیای پزشکی را متحول میکند.
(برای آشنایی با بیمارستان هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
اینترنت اشیا در زمینه پزشکی: مخصوص بیماران
دستگاههایی به شکل ابزارهای پوشیدنی مانند نوارهای تناسب اندام، کافهای کنترل فشار خون و ضربان قلب، گلوکومتر و غیره سایر دستگاههای بالینی سنسوردار بیسیم در لباس بیمار یا روی بدن آن مثل مچ بند و پابند قرار میگیرند، تا پزشکان بررسی دقیقی از حال بیمار داشته باشند. این دستگاهها همینطور،برای یادآوری شمارش کالری، بررسی ورزش، قرار ملاقاتها، تغییرات فشار خون و موارد دیگر قابل تعریف سناریوهای مختلف را دارند.
اینترنت اشیاء با امکان ردیابی مداوم و دقیق شرایط سلامت، به ویژه بیماران برای بیماران مسن و افرادی که به تنهایی زندگی میکنند، خدمات بینظیری است. در صورت هر گونه اختلال یا تغییر در فعالیتهای معمولی فرد، مکانیسم هشدار سیگنالهایی را به اعضای خانواده و ارائهدهندگان بهداشتی مربوطه ارسال میکند.
اینترنت اشیاء در پزشکی کاربردهایی متنوعی ارائه میدهد که به نفع بیماران، خانوادهها، پزشکان، بیمارستانها و شرکتهای بیمه است. تجهیزات پوشیدنی توسط کادر درمان تنظیم و بررسی میشود.
(برای آشنایی با پروتکل هوشمند سازی Dali به صفحه مورد نظر نگاهی بیاندازید.)
اینترنت اشیاء در پزشکی: مخصوص پزشکان
با استفاده از ابزارهای پوشیدنی و سایر تجهیزات نظارتی خانگی تعبیه شده در اینترنت اشیاء، پزشکان میتوانند به طور مؤثری سلامت بیماران را پیگیری کنند. پزشکان میتوانند پایبندی بیماران به برنامههای درمانی یا هر گونه نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی را ردیابی کنند.
اینترنت اشیاء در پزشکی، متخصصان مراقبتهای بهداشتی را قادر میسازد مراقبت جامعی داشته باشند و فعالانه با بیماران ارتباط برقرار کنند. اطلاعات جمع آوری شده از ابزارهای IoT، میتواند به پزشکان کمک کند تا بهترین روند درمان را برای رسیدن به نتایج بهتر در نظر میگیرند.
اینترنت اشیاء در پزشکی با تولید دستگاههای پوشیدنی سنسور دار on-body devices و همینطور دستگاههای مراقبت پزشکی در خانه In-home IoMT devices گزارش وضعیت بیمار برای متخصصین اعلام میشود.
(برای آشنایی با توسعه هوشمند سازی صنایع به مطلب مورد نظر مراجعه کنید.)
اینترنت اشیا در پزشکی: مخصوص بیمارستانها
جدا از نظارت سلامت بیماران، دستگاههای IoT خیلی قدرتمند در هوشمند سازی فضای بیمارستانها نیز وارد شدهاند. دستگاههای اینترنت اشیاء که با حسگرها برچسبگذاری شدهاند، برای ردیابی مکان واقعی تجهیزات پزشکی مانند ویلچر، دفیبریلاتور، نبولایزر، پمپ اکسیژن و سایر تجهیزات پزشکی استفاده میشوند. استقرار کادر پزشکی در مکانهای مختلف نیز میتواند در زمان واقعی تجزیه و تحلیل شوند.
گسترش عفونتها یکی از نگرانیهای اصلی بیماران در بیمارستانها است. دستگاههای نظارت بهداشتی مجهز به اینترنت اشیاء به جلوگیری از آلوده شدن بیماران کمک میکند. دستگاههای اینترنت اشیاء همینطور در مدیریت داراییهای بیمارستان مانند کنترل موجودی داروخانه و نظارت بر محیط زیست، به عنوان مثال، بررسی دمای یخچال و کنترل رطوبت و دما کمک میکنند.
اینترنت اشیاء در پزشکی با مدیریت دارایی، مدیریت پرسنل، نظارت بر محیط زیست، حفظ انرژی و خیلی موارد دیگر، تمامی بخشهای مهم بیمارستان را تحت کنترل و نظارت دقیق قرار میدهد.
(برای آشنایی با شیشه هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
اینترنت اشیاء در پزشکی: مخصوص شرکتهای بیمه
فرصتهای زیادی برای بیمهگران سلامت با دستگاههای هوشمند متصل به اینترنت اشیاء وجود دارد. شرکتهای بیمه میتوانند از دادههای جمعآوری شده از طریق دستگاههای هوشمند نظارت بر سلامت بیماران، برای عملیات بیمه نامه و خسارت خود استفاده کنند.
گزاراشات تجهیزات هوشمند، شرکتهای بیمه را قادر میسازد که ادعاهای تقلبی را شناسایی کرده و بیماران واقعی را برای پذیرش، تشخیص دهند. دستگاههای اینترنت اشیاء بین بیمه گذار و مشتری در فرآیندهای پذیره نویسی، قیمتگذاری، رسیدگی به خسارت و ارزیابی ریسک، اطلاعات دقیقی را ارائه میدهند. با تصمیمات گرفته شده مبتنی بر دادههای اینترنت اشیاء، مشتریان به اندازه کافی از تصمیمات اتخاذ شده آگاه خواهند شد.
نظارت دقیق اینترنت اشیاء در پزشکی، باعث میشود تا خسارتهای مشترییان تا میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند. همچنین، دستگاههای اینترنت اشیاء میتوانند شرکتهای بیمه را برای جمعآوری دقیق دادهها توانمند سازند.
(برای آشنایی با خانه هوشمند اورویبو به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
اینترنت اشیاء در پزشکی و تعریفی جدید از مراقبتهای بهداشتی
پزشکی IoMT فرصتهای نوین زیادی را به وجود آورده است. حجم عظیمی از دادههای ارائه شده توسط این دستگاههای موجود در شبکه، پتانسیل تغییر روند در مراقبت بهداشتی را دارد. اینترنت اشیاء در پزشکی یک معماری چهار مرحلهای دارد:
مرحله اول: مرحله اول شامل استقرار دستگاههای متصل به هم است که شامل حسگرها، محرکها، مانیتورها، آشکارسازها، سیستم های دوربین و غیره . این دستگاهها داده ها را جمع آوری میکنند.
مرحله دوم: در این مرحله، معمولا دادههای دریافتی از حسگرها و سایر دستگاهها، به صورت آنالوگ هستند که برای پردازش باید جمعآوری و به شکل دیجیتال تبدیل شوند.
مرحله سوم: هنگامیکه که دادههای آنالوگ به دیجیتال تبدیل شدند، قبل از پردازش، استاندارد سازی شده و به مرکز دادهها یا Cloud منتقل میشوند.
مرحله چهارم: در مرحله آخر، دادههای نهایی در سطح مورد نیاز مدیریت، تجزیه و تحلیل میشوند. تجزیه و تحلیل پیشرفته اعمال شده، بینشهای تجاری عملی را برای تصمیمگیری مؤثر به ارمغان میآورد.
اینترنت اشیاء در پزشکی، با اطمینان از مراقبت تمام و کمال، بهبود نتایج درمان و کاهش هزینه برای بیماران، فرآیندها و گردش کار بهتر، بهبود عملکرد مراقبتهای بهداشتی را با تعاریف نوینی ارائه میدهد.
(برای آشنایی با پارکینگ هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
مزایای اینترنت اشیاء در پزشکی
از مزایای عمده اینترنت اشیاء در پزشکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینه: اینترنت اشیا در پزشکی نظارت بر بیمار را در زمان واقعی امکانپذیر میکند، بنابراین هزینههایی اضافی برای بازدیدهای غیر ضروری، اقامت در بیمارستان و پذیرش مجدد را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
- درمان بهتر: اینترنت اشیا در پزشکی، پزشکان را قادر میسازد تا تصمیمات آگاهانهای مبتنی بر شواهد (همان اطلاعات جمعآوری شده) داشته باشند.
- تشخیص سریعتر درمان: نظارت مستمر بیمار و دادههای سریع، به تشخیص بیماریها در مراحل اولیه یا بر اساس علائم، حتی قبل از ایجاد بیماری جدی، کمک میکند.
- درمان پیشگیرانه: نظارت مداوم بر سلامت دربی به سوی درمان پیشگیرانه باز میکند.
- مدیریت دارو و تجهیزات: مدیریت دارو و تجهیزات پزشکی، یک چالش بزرگ در صنعت مراقبتهای بهداشتی است. از طریق دستگاههای متصل، این موارد با کاهش هزینههای بیمورد، با مدیریت درست، رفع میشوند.
- کاهش خطا: دادههای ایجاد شده از طریق دستگاههای اینترنت اشیاء نه تنها در تصمیمگیری سریع کمک میکنند، بلکه عملکرد سریع و روان مراقبتهای بهداشتی با کاهش خطا، ضایعات و هزینههای اضافه، انجام میشود.
(برای آشنایی با تاچ پنل هوشمند مطلب مفصلی برایتان تدارک دیدهایم.)
معایب اینترنت اشیاء در پزشکی
اینترنت اشیاء در پزشکی بدون چالش هم نیست. دستگاههای متصل به اینترنت اشیاء، حجم عظیمی از دادهها، از جمله اطلاعات حساس را ضبط میکنند و نگرانیهایی در مورد امنیت دادهها ایجاد خواهند کرد. که البته پروتکل اینترنت اشیاء بسیار نوین، ولی بسرعت در حال پیشرفت است و هر روز با خبرهایی تازه توانمندی خود را در ایجاد زندگی مدرن و هوشمند ارائه میدهد. این روزها در دانشگاههای مختلفی با ارائه پایان نامه اینترنت اشیا در پزشکی