اتوماسیون ساختمان (Building Automation): معرفی نحوه عملکرد و مزایای استفاده از آن + عکس

سیستم اتوماسیون ساختمان و مزایای آن

هر روز بیشتر و بیشتر در مورد اثرات منفی تغییرات آب و وایی و تلاش برای ایجاد یک محیط زیست پایدار می‌شنویم. یکی از این تلاش‌ها، مناسب‌سازی ساختمان‌ها برای محیط زیست و افرادی است که در آن زندگی می‌کنند و اتوماسیون‌سازی ساختمان می‌تواند بهترین راه‌حل برای این کار باشد. سیستم‌های اتوماسیون ساختمان (Building Automation Systems)اجزای مختلفی مانند سیستم‌های گرمایشی، سیستم تهویه، تهویه مطبوع (HVAC) و غیره را در یک ساختمان کنترل می‌کنند و می‌توانند علاوه بر کمک به محیط زیست، باعث کاهش هزینه‌های ساختمان نیز می‌شود. در این مطلب بلاگ اسمارتیک تصمیم داریم در خصوص اتوماسیونِ ساختمان، فواید آن و اتوماسیون برق ساختمان صحبت کنیم.

اتوماسیون ساختمان

اتوماسیون ساختمان: راه‌حلی برای مدیریت بهتر ساختمان

آیا در یک ساختمان بزرگ زندگی می‌کنید یا مدیریت آن را بر عهده دارید؟ آیا رسیدگی و مدیریت به جوانب مختلف این ساختمان برای شما بسیار هزینه‌بر و کلافه کننده بوده یا حتی گاهی اوقات آن را کاری غیرممکن می‌دانید؟ مدیریت ساختمان‌های بزرگ اصلاً کار آسانی نیست. این ساختمان‌ها دارای سیستم‌های مختلفی هستند که هر کدام از آن‌ها نیاز به نظارت و بررسی منظم و دقیق دارند.

(از صفحه‌ی تاچ پنل هوشمند نیز بازدید کنید.)

گاهی اوقات، مشکلی برای این سیستم‌ها در بخشی از ساختمان ممکن است به وجود آید و حتی ممکن است تا مدتی طولانی متوجه آن نشوید. از طرف دیگر، سیستم‌های مختلف ساختمانی می‌توانند انرژی زیادی مصرف کنند. استفاده از انرژی علاوه بر هزینه‌ی زیادی که بر دست مالکان و ساکنان ساختمان می‌گذارد، می‌تواند اثر منفی بر محیط زیست بگذارد.

(پیشنهاد می‌کنیم از مطلب پرده هوشمند غافل نشوید.)

تاثیر اتوماسیون ساختمان بر مدیریت بهتر ساختمان

آیا اتوماسیون می‌تواند به مدیریت بهینه‌ی ساختمان کمک کند؟

حالا سوالی که پیش می‌آید این است که ما چگونه می‌توانیم این مشکلات موجود در سیستم‌های ساختمان را حل کنیم و به صورت بهینه‌تری از انرژی در این سیستم‌ها استفاده کنیم؟ در سال‌های اخیر سیستم‌هایی برای مدیریت سیستم‌های مختلف ساختمان به وجود آمده است که سیستم اتوماسیون ساختمان نام دارد.

کارکرد اصلی این سیستم‌ها مدیریت سیستم‌هایی مثل سیستم‌های تهویه هوا، تأمین برق و سیستم‌های دیگر اتوماسیون‌سازی فرآیند آن‌ها است. در ادامه‌ی این مطلب در مورد مفهوم اتوماسیون ساختمان و مزایای آن، اجزای سیستم اتوماسیون ساختمان، عملکرد آن و مطالب دیگر صحبت خواهیم کرد.

(به صفحه سیستم ایمنی هوشمند نیز سری بزنید.)

مفهوم اتوماسیون ساختمان

اتوماسیون ساختمان چیست؟

اولین سوالی که ممکن است در مورد اتوماسیون ساختمان داشته باشیم این است که اصلاً سیستم اتوماسیون ساختمان چیست؟ سیستم اتوماسیون ساختمان یک نوع سیستم سخت‌افزاری و نرم‌افزاری هوشمند است. این نوع سیستم می‌تواند در یک ساختمان سیستم‌هایی مثل گرمایش، تهویه هوا، نورپردازی، سیستم‌های امنیتی و انواع دیگر سیستم‌ها را به واسطه‌ی یک پلتفرم با یکدیگر مرتبط سازد.

(صفحه روشنایی هوشمند نیز می‌تواند برایتان مفید باشد.)

به این صورت، سیستم‌های اتوماسیون ساختمان می‌توانند به مالک ساختمان داده‌های های مهمی را در مورد عملکرد سیستم‌های مختلف نصب شده در ساختمان ارائه بدهند.

اتوماسیون ساختمان و مرتبط ساختن سیستم‌های مختلف

از سوی دیگر، با مرتبط ساختن این سیستم‌ها، آن‌ها می‌توانند امنیت و راحتی ساکنان ساختمان را هم افزایش دهند. مالکان ساختمان معمولاً در همان ابتدای فرایند ساختن ساختمان یا زمانی که می‌خواهند ساختمان قدیمی را بازسازی کنند، این سیستم را داخل ساختمان پیاده‌سازی می‌کنند.

(از مطلب اتاق سرور هوشمند غافل نشوید.)

اغلب مالکان ساختمان برای کاهش مصرف آب و برق ساختمان، هزینه‌های نظارتی و افزایش عمر تسهیلات ساختمان، سیستم اتوماسیونِ ساختمان را نصب می‌کنند. در بخش‌های بعدی بیشتر در مورد مزایای اتوماسیون ساختمان صحبت خواهیم کرد. لازم به ذکر است این سیستم‌ها متفاوت از سیستم‌ هوشمند ساختمان هستند که می‌توانید در مورد آن مطلب نصب هوشمند سازی ساختمان را مطالعه کنید.

تعریف اتوماسیون ساختمان

عملکرد سیستم اتوماسیون ساختمان چگونه است؟

عملکرد اصلی سیستم‌های اتوماسیون ساختمان کنترل کارکردهای مختلف ساختمان مثل گرمایش، سرمایش، تهویه هوا، نورپردازی و دیگر سیستم‌های ساختمانی است که نقش مهمی دارند. علاوه بر این، این سیستم‌ها بر عملکرد سیستم‌های مختلف نیز نظارت می‌کند و در صورت بروز مشکل به مدیران ساختمان خبر می‌دهد. با این حال، نکته‌ای که در مورد اتوماسیون در ساختمان‌ها وجود دارد این است که اکثر این سیستم‌ها سعی می‌کنند قبل از اعلام مشکل به مدیران ساختمان، خودشان مشکل را حل کنند.

(پیشنهاد میکنیم به مطلب خانه هوشمند در سایت ما سری بزنید.)

اکثر فرایندهایی که توسط سیستم‌های اتوماسیونِ ساختمان انجام می‌شود در یک واحد کنترل مرکزی صورت می‌گیرد که مدیران ساختمان از راه دور می‌توانند آن را کنترل کنند. سیستم‌های اتوماسیون ساختمان معمولاً به صورت دستی داده‌های مربوط به تنظیمات خود را از منبع خارجی نمی‌گیرند. با این وجود، مدیران ساختمان اگر کار با این نوع سیستم‌ها را بلد باشند، می‌توانند به صورت دستی تنظیمات این سیستم‌ها را تغییر دهند.

(از مطلب موتورخانه هوشمند غافل نشوید.)

به این ترتیب، اتوماسیون ساختمان اگر کاربری آسان و کارایی بالایی داشته باشد و بتوان آن را از راه دور کنترل کرد، یک سیستم خوب محسوب می‌شود.

عملکرد اصلی اتوماسیون ساختمان

عملکرد اتوماسیون ساختمان: 1. کنترل دمای ساختمان با استفاده از داده‌های حسگرها

یکی از جزئیات عملکرد سیستم اتوماسیون ساختمان این است که این سیستم با استفاده از سنسورهایی که در سرتاسر ساختمان نصب شده، می‌تواند داده‌های مربوط به معیارهای مختلف ساختمان را جمع‌آوری و پردازش کند. برای مثال، دمای ساختمان یکی از عوامل در ساختمان است که سنسورهایی که در نقاط متفاوت ساختمان نصب شده‌اند، می‌توانند داده‌های مربوط به آن را جمع‌آوری کنند. سیستم اتوماسیون این داده‌ها را پردازش می‌کند تا بتواند هوای داخل ساختمان را به خوبی کنترل کند. همچنین، این داده‌ها می‌توانند برای کنترل رطوبت در ساختار ساختمان هم استفاده شوند.

(از مطلب اجزای سیستم هوشمند سازی نیز دیدن کنید.)

کنترل دمای ساختمان با استفاده از داده‌های حسگرهای اتوماسیون ساختمان

عملکرد اتوماسیون ساختمان: 2. نظارت بر جوانب شیمیایی، مکانیکی و اعلام خطر

علاوه بر داده‌های مربوط به دمای ساختمان، سنسورهایی مثل سنسورهای فشاری و شیمیایی هم وجود دارند. اتوماسیون ساختمان با استفاده از این سنسورها می‌تواند مشکلات مربوط به کیفیت هوا و مشکلات مکانیکی در ساختمان را متوجه شود. علاوه بر این، سنسورهای سیستم امنیتی ساختمان که به BAS مرتبط است، می‌تواند با استفاده از داده‌های حرکتی در ساختمان‌هایی که خالی هستند مدیران ساختمان را از وجود مزاحمان در ساختمان مطلع سازد.

حتما بخوانید:
روشنایی هوشمند

(مطلب بهترین تجهیزات خانه هوشمند نیز می‌تواند برایتان مفید باشد.)

سیستم اتوماسیونِ ساختمان با استفاده از منابع تأمین برقی مثل آسانسور و دربهای برقی می‌تواند سیستم‌های اعلام خطر را در سراسر ساختمان نصب کند. این سیستم‌های اعلام خطر در برخی از اوقات که برق مرکز داده‌ها رفته یا برق آن به منبع تغذیه بدون وقفه انتقال یافته است می‌توانند سطح کاربری را از وجود این پدیده مطلع سازند.

نظارت بر جوانب شیمیایی، مکانیکی و اعلام خطر با اتوماسیون ساختمان

عملکردهای سیستم اتوماسیون ساختمان: 3. اتوماسیون برق ساختمان

اتوماسیون برق ساختمان فرآیندی است که در آن سیستم اتوماسیون ساختمان با استفاده از تجهیزاتی که می‌توانند به طور خودکار سیستم‌های برق فشار قوی را کنترل کنند، اتوماسیون برق ساختمان را انجام می‌دهد. عملکرد اتوماسیون برق در ساختمان‌ها از چند مرحله تشکیل می‌شود. در مرحله‌ی اول، داده‌های مربوط به برق ساختمان مثل مقدار ولتاژ یا وضعیت بسته یا باز بودن نقاط تماس جمع‌آوری می‌شود.

(مطالعه مطلب فناوری NFC را به شما پیشنهاد می‌کنیم.)

مرحله بعدی، مرحله‌ی نظارت است. در این مرحله از اتوماسیون برق، پرسنل ساختمان یا به صورت دستی یا به صورت خودکار و با استفاده از کامپیوتر بر داده‌هایی که در مورد وضعیت منابع تأمین برق جمع‌آوری کرده‌اند، نظارت می‌کنند. در نهایت و در مرحله سوم اتوماسیون برق که کنترل نام دارد، از سیستم اتوماسیون ساختمان به دستگاه‌های برق فرمان‌ها یا پیام‌هایی ارسال می‌شود.

اتوماسیون برق ساختمان

چه دستگاه‌هایی را می‌توانیم شامل عملکرد سیستم اتوماسیون ساختمان کنیم؟

حالا که با سیستم اتوماسیونِ ساختمان و عملکرد آن آشنا شدیم، این سؤال مطرح می‌شود که ما در ساختمان‌های مختلف از چه سیستم‌های برای اتوماسیون‌سازی می‌توان استفاده کرد؟ در حال حاضر، می‌توان سیستم‌های تهویه هوا، واحدهای تهویه هوایی که در پشت‌بام مستقر شده‌اند، سیستم‌های برق و تأمین نور در ساختمان، سیستم‌های امنیتی مثل دوربین و آژیرهای اعلام خطر، سیستم‌های لوله‌کشی، آسانسورها و برخی سیستم‌های دیگر را شامل عملکرد سیستم‌های اتوماسیون ساختمان کرد.

سیستم های شامل عملکرد اتوماسیون ساختمان

اجزای اصلی BAS یا Building Automation System

اکنون که با عملکرد کلی سیستم اتوماسیون ساختمان آشنا شدید، بهتر است به سراغ اجزای اصلی سیستم اتوماسیون ساختمان برویم و ببینیم که این اجزاء چه هستند و چگونه عمل می‌کنند. سیستم‌های اتوماسیون ساختمان اصولاً ۵ جزء اصلی دارند که در ادامه در مورد این ۵ جزء بیشتر توضیح خواهیم داد.

اجزای اتوماسیون ساختمان: 1. حسگرها

اولین و مهم‌ترین جزء تشکیل‌دهنده اتوماسیون ساختمان، حسگرها هستند. همان‌طور که در بخش قبلی گفتیم، سیستم‌های اتوماسیون ساختمان با استفاده از حسگرها داده‌های مربوط به رطوبت، دمای هوا، نورپردازی ساختمان و بسیاری از داده‌های حرکتی را جمع‌آوری می‌کنند.

نقش حسگرها در اتوماسیون‌سازی ساختمان بسیار مهم است، چون بدون داده‌هایی که حسگرها جمع‌آوری می‌کنند سیستم‌های اتوماسیون ساختمان نمی‌توانند پارامترهای مختلف ساختمان را بررسی و آن‌ها را کنترل کنند. پس از جمع‌آوری داده‌های مربوط به پارامترهای مختلف ساختمان، حسگرها این داده‌ها را به کنترل‌کننده‌ها در سیستم اتوماسیون ساختمان ارسال می‌کنند.

 حسگرها، جزئی از اتوماسیون ساختمان

اجزای اتوماسیون ساختمان: 2. کنترل‌کننده‌ها

بعد از حسگرها، کنترل کننده‌ها جزء مهم دیگر سیستم‌های اتوماسیون ساختمان هستند. در واقع، کنترل‌کننده‌ها قسمت مرکزی سیستم اتوماسیون ساختمان محسوب می‌شوند. پس از این‌که حسگرها تمام اطلاعات مرتبط به پارامترهای مختلف را جمع‌آوری کردهند، این اطلاعات را به تمام سیستم‌های به هم مرتبط مثل سیستم‌های تهویه هوا، نورپردازی و دیگر سیستم‌ها ارسال می‌کنند.

 کنترل‌کننده‌ها، جز از اتوماسیون ساختمان

اجزای اتوماسیون ساختمان: 3. دستگاه‌های خروجی

پس از این که کنترل‌کننده داده‌ها را دریافت و پردازش کردند، پیامی به دستگاه‌های خروجی مثل رله‌ها و فعال‌کننده‌های سیستم‌های مختلف ساختمان ارسال می‌کنند. این سیستم‌های مختلف باید از این فرمان‌های جدید پیروی کنند. برای مثال، کنترل‌کننده می‌تواند فرمانی را به سیستم تهویه هوای سیستم گرمایشی بدهد تا در زمان مختلف در روز شروع به تهویه هوا یا گرم کردن اتاق کنند.

دستگاه‌های خروجی، جزئی از اتوماسیون ساختمان

اجزای اتوماسیون ساختمان: 4. پروتکل‌های ارتباطی

در هر یک از سیستم‌های اتوماسیون ساختمان، اجزای آن سیستم با استفاده از یک زبان ارتباطی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. در سیستم اتوماسیون ساختمان معمولاً از پروتکل‌هایی مثل BACnet و Modus برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده می‌شود تا آن‌ها بتوانند تنظیمات خود را تغییر داده و فرمان‌های مناسب را اجرا کنند.

پروتکل‌های ارتباطی، جزئی از اتوماسیون ساختمان

اجزای اتوماسیون ساختمان: 5. رابط پایانه‌ای

در هر یک از سیستم‌های اتوماسیون ساختمان که در ساختمان‌ها نصب می‌شوند یک رابط پایانه‌ای وجود دارد. کار با این رابط پایانه‌ای آسان است و برای دسترسی اپراتورهای ساختمان ساخته شده‌ است. این افراد در ساختمان می‌توانند از این رابط پایانه‌ای استفاده کنند تا اطلاعاتی که بین اجزای سیستم اتوماسیون ساختمان منتقل می‌شوند را درک کنند.

همچنین، آن‌ها به طور دستی می‌توانند تنظیمات اتوماسیون ساختمان را تغییر دهند. این رابط‌های پایانه‌ای دارای تصاویر گرافیکی هستند که این تصاویر نقشه هر کدام از طبقات را با تجهیزات درون آن‌ها نشان می‌دهند.

مزایای استفاده از سیستم اتوماسیون ساختمان

زمانی‌که مدیران یا مالکان یک ساختمان تصمیم می‌گیرند که برای مثال، اتوماسیون برق ساختمان را پیاده‌سازی کنند یا سیستم‌های آن‌ها را خودکارسازی کنند، این تصمیم معمولاً به دلایلی موجه انجام می‌شود. این دلایل می‌تواند کاهش هزینه‌های ساختمان، بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان، امنیت ساختمان و افزایش راحتی ساکنان ساختمان باشد. هر چه باشد، نصب سیستم اتوماسیون ساختمان می‌تواند مزایای زیادی برای ساکنان آن داشته باشد. در این بخش در مورد مزایای اصلی نصب سیستم‌های اتوماسیون ساختمان صحبت خواهیم کرد.

حتما بخوانید:
پروتکل Z-Wave: هر آنچه را که باید فناوری هوشمند Z-Wave بدانید!

مزایای اتوماسیون ساختمان

مزایای استفاده از اتوماسیون ساختمان: 1. کاهش هزینه‌های عملیاتی

اگر دارای ملک ساختمانی هستید که هزینه‌های عملیاتی آن برای شما سنگین است، با نصب BAS تا حد چشمگیری می‌توانید این هزینه‌ها را کاهش دهید. اتوماسیون ساختمان به شما کمک می‌کند تا میزان برق و انرژی که در ساختمان مصرف می‌شود را کاهش دهید.

خود این کاهش انرژی به معنای این است که هزینه کمتری صرف آن خواهد شد. علاوه بر این، سیستم‌های اتوماسیونِ ساختمان بر عملکرد سیستم‌های مختلف ساختمان نظارت می‌کنند. بنابراین، شما می‌دانید که در چه زمان سیستم‌ها خراب شده‌اند و نیاز به تعمیر دارند. این مسئله هم باعث کاهش هزینه‌های عملیاتی ساختمان می‌شود.

کاهش هزینه‌های عملیاتی با استفاده از اتوماسیون ساختمان

مزایای استفاده از اتوماسیون ساختمان: 2. بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان

کیفیت بد هوای ساختمان و افزایش گازهای خطرناکی مثل کربن دی‌اکسید و کربن منواکسید داخل ساختمان همیشه دغدغه‌ای مهم و جدی بوده است. در این زمان که ویروس خطرناک کرونا هم شیوع دارد و خطری مهم برای ساکنان ساختمان محسوب می‌شود، بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان یک مسئله بسیار مهم در نظر گرفته می‌شود. در اینجاست که نقش سیستم‌های اتوماسیون ساختمان برای بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان امری بسیار مهم است، زیرا آن‌ها با تشخیص میزان کیفیت هوای داخل ساختمان می‌توانند به سیستم‌های تهویه هوا و در داخل ساختمان فرمان دهند تا هوای تازه را وارد ساختمان کنند.

بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان با بهره گیری از اتوماسیون ساختمان

مزایای استفاده از اتوماسیون ساختمان: 3. افزایش امنیت ساختمان و مدیریت تهدیدات داخل آن

یکی از مزیت‌های مهم استفاده از اتوماسیون ساختمان این است که با قرار دادن حسگرهای آن در سرتاسر ساختمان می‌توانید متوجه شوید که آیا فرد ناخواسته‌ای وارد ساختمان می‌شود یا خیر. برای مثال، اگر یکی از حسگرهای حرکتی متوجه فعالیتی در ساختمان شود، اما در آن زمان هیچکدام از افراد ساختمان کارت امنیتی ورود به ساختمان را نکشیده باشند، سیستم اتوماسیونِ ساختمان می‌تواند تشخیص دهد که این فرد یک فرد مزاحم است. سپس، سیستم امنیتی ساختمان می‌تواند به سامانه امنیتی پیامی را ارسال کند و از ساختمان بهتر محافظت کند.

یک مثال دیگر هم در این مورد در صورت بروز آتش است. اگر آتش‌سوزی شود مسلماً دود آن بلند خواهد شد. حسگرهای اتوماتیک اتوماسیون ساختمان با تشخیص این دود می‌توانند داده‌های آن را به اتوماسیون ساختمان ارسال کنند. سیستم اتوماسیونِ ساختمان علاوه بر فعال کردن آژیرهای اعلام خطر و اعلام پیام‌های امنیتی در ساختمان می‌تواند کاری کند که سیستم‌های تهویه هوا بتوانند میزان دود آتش را کاهش دهند و همچنین، به پرسنل آتش‌نشانی برای مهار آتش اطلاع‌رسانی کند.

افزایش امنیت ساختمان و مدیریت تهدیدات داخل آن با استفاده از اتوماسیون ساختمان

مزایای استفاده از اتوماسیون ساختمان: 4. تأثیر مثبت آن بر محیط زیست

یکی از اثرات سوئی که استفاده از سیستم‌هایی مثل سیستم‌های گرمایشی و تهویه هوا می‌تواند بر محیط زیست داشته باشد این است که استفاده نامناسب از آن‌ها می‌تواند باعث افزایش انرژی و انتشار گازهایی مثل کربن دی‌اکسید شود. این مسئله اثر سوئی بر محیط زیست می‌تواند داشته باشد. با داشتن سیستم‌های اتوماسیون ساختمان، علاوه بر کاهش هزینه‌های مربوط به انرژی، می‌توانید اثرات محیطی ناشی از کاربرد سیستم‌های مختلف ساختمان را کمتر کنید و به این صورت اثر مثبتی بر روی محیط زیست داشته باشید.

استفاده از اتوماسیون ساختمان و تأثیر مثبت آن بر محیط زیست

چگونه می‌توانیم از سیستم اتوماسیون ساختمان خود بیشترین بهره را ببریم؟

شاید همین الان که در حال خواندن این متن هستید دارای سیستم اتوماسیون ساختمان در ساختمان خود باشید، اما ممکن است این سیستم کارهایی که شما در نظر داشته داشته‌اید را برای شما ارائه ندهد. در این صورت، باید چه کار کنید؟ پیش‌از هرگونه تصمیم‌گیری، باید به این فکر بیفتید که ممکن است دلایلی وجود داشته باشد که سیستم اتوماسیونِ ساختمان شما به خوبی کار نمی‌کند. به همین، دلیل باید اجزای مختلف این سیستم را بررسی کنید.

برای مثال، سیستم اتوماسیون می‌تواند رابط کاربری نامناسب داشته باشد که کار با آن را برای شما مشکل می‌کند. یک دلیل دیگر این است که شاید نسخه‌ای که از این سیستم استفاده می‌کنید برای سیستم‌های مختلف ساختمان قدیمی است و سازگاری خوبی با آن‌ها ندارد. یک راه برای حل این مشکل این است که می‌توانید سیستم اتوماسیونِ ساختمان خود را ارتقاء دهید، یعنی یک مدل جدید از آن بخرید یا همان سیستم خود را بازسازی و نوسازی کنید.

سیستمهای اتوماسیون ساختمان

سعی کنید نحوه کار با سیستم اتوماسیون را یاد بگیرید

یک نکته مهم دیگر در استفاده از اتوماسیون ساختمان درک کامل از ویژگی‌های سیستم و چگونگی کار با آن‌ها است. زمانی‌که این سیستم‌ها را خریده و آن را در ساختمان خود نصب می‌کنید، حتماً با کسی که این سیستم را از آن خریداری کرده یا با یک کارشناس صحبت کنید تا متوجه شوید که چگونه باید به خوبی از سیستم استفاده کرد. اگر پیشرفته‌ترین نسخه این سیستم را داشته باشید، اما ندانید که چگونه با آن کار کنید پس زیاد فایده‌ای برایتان نخواهد داشت. درک کامل از چگونگی استفاده از سیستم می‌تواند به شما کمک کند تا از پتانسیل سیستم اتوماسیون خود بیشترین بهره را ببرید.

فراگیری نحوه کار با سیستم اتوماسیون ساختمان

اینترنت اشیا و کاربرد آن برای اتوماسیونِ ساختمان

یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌های تکنولوژیکی در چند دهه اخیر اینترنت اشیاء بوده است. مسلماً در بحث سیستم اتوماسیون ساختمان اینترنت اشیاء هم کاربرد مهمی دارد. اینترنت اشیاء دستگاه‌هایی هستند که می‌توانند از راه دور اطلاعات را دریافت و ارسال کنند. ساختار این دستگاه‌ها می‌تواند پیچیده یا ساده باشد، اما نکته مهم این است که آن‌ها نمی‌توانند خودشان را کنترل کنند.

شاید سؤال مهم برای شما این باشد که آیا اینترنت اشیاء برای اتوماسیونِ ساختمان مفید است یا خیر؟ جواب این است که شما می‌توانید از اینترنت اشیاء برای بهتر کردن عملکرد و اتوماسیونِ ساختمان خود استفاده کنید که در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح خواهیم داد.

حتما بخوانید:
پروتکل وای فای (Wi Fi Protocol) و هوشمند سازی خانه‌ها + عکس

(مطلب پروتکل های اینترنت اشیا نیز می‌تواند برایتان مفید باشد.)

کاربرد اینترنت اشیا در اتوماسیون ساختمان

کاربرد اصلی اینترنت اشیا چیست؟

همان‌طور که گفتیم اینترنت اشیاء دستگاه‌هایی هستند که می‌توانند با استفاده از اینترنت اطلاعات را منتقل کنند. فرض کنید که در خانه هستید و می‌خواهید از راه دور یا بدون استفاده از کنترل تلویزیون خود را خاموش و روشن کنید. اگر تلویزیون شما مجهز به اینترنت اشیاء باشد، مثل یک بلندگوی هوشمند می‌توانید به آن بلندگوی هوشمند از راه دور فرمان دهید تا تلویزیون را خاموش یا روشن کند.

همچنین، اگر نورهای داخل خانه به اینترنت اشیا متصل شده باشند، اما شما در اتاق نباشید آن‌ها خودبه‌خود خاموش شده یا با ورود یک نفر به این اتاق این حسگرها متوجه حضور آن فرد شده و خودبه‌خود نورهای اتاق را روشن می‌کنند. درنتیجه، با داشتن اینترنت اشیا بسیاری از کارهای روزمره شما خیلی راحت‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود.

 اینترنت اشیا و اتوماسیون ساختمان

نقش دستگاه‌های اینترنت اشیا در سیستم‌های اتوماسیون ساختمان

در بخش قبلی در مورد کاربردهای اصلی اینترنت اشیا در خانه توضیح دادیم و یکی از مثال‌های ما در مورد خاموش یا روشن کردن نورهای اتاق‌خواب بود. برای مثال، فرض کنید که در یک اتاق یک پریز برق وجود دارد که می‌توان با آن نور را خاموش و روشن کرد. فرض کنید که فردی که از اتاق خارج می‌شود یادش می‌رود که آن پریز را خاموش کند.

با نصب حسگرهای حرکتی که همان دستگاه‌های اینترنت اشیاء هستند و با مرتبط کردن آن‌ها با سیستم اتوماسیون ساختمان خود می‌توانید به طور خودکار چراغ‌ها یا نورهای ساختمان را روشن یا خاموش کنید. اگر کسی وارد اتاق شود این چراغ روشن و اگر کسی از آن خارج می‌شود چراغ خاموش می‌شود. به این صورت، دستگاه‌های اینترنت اشیاء می‌توانند نقش مهمی در اتوماسیونِ ساختمان و خودکارسازی بسیاری از فرآیندهای آن داشته باشند.

کاربرد اینترنت اشیا در سیستم‌ اتوماسیون ساختمان

مزایای استفاده از اینترنت اشیاء در اتوماسیون‌سازی ساختمان و دغدغه‌های مربوط به آن

استفاده از دستگاه‌های هوشمندی که به اینترنت متصل می‌شوند و می‌توانند داده‌ها را منتقل کنند، می‌توانند مزایای بسیاری برای کاهش انرژی مصرفی در ساختمان داشته باشند. در یک ساختمان ممکن است سیستم‌های زیادی به موازات همدیگر کار کنند و مدیریت این سیستم‌های مختلف نیاز به زمان و انرژی زیادی دارد. کاری که دستگاه‌های هوشمند اینترنت اشیا انجام می‌دهند می‌تواند این هزینه و انرژی را تا حد زیادی کاهش دهد.

فواید استفاده از اینترنت اشیا در سیستم اتوماسیون ساختمان

ریسک استفاده از اینترنت اشیا

از سوی دیگر دغدغه‌ای در مورد استفاده از دستگاه‌های اینترنت اشیاء وجود دارد. دستگاه‌های اینترنت اشیاء همان‌طور که از اسمشان پیداست برای انجام عملیات‌های خود نیاز به اتصال به اینترنت دارند. در دستگاه‌هایی که به اینترنت وصل می‌شوند همیشه این احتمال وجود دارد که هک شوند و از لحاظ امنیت سایبری خیلی امنیت بالایی نداشته باشند. بنابراین، در مورد این مسئله باید بدانید که ترجیح و اولویت چگونه است. آیا اولویت اصلی و مهم برای شما امنیت ساختمان است یا افزایش سرعت عملیات‌های ساختمان.

همچنین می‌توانید در مورد انتخاب نوع دستگاه‌های اینترنت اشیاء و آموزش کارکنان خود تصمیم‌های بهینه‌ای بگیرید. شما می‌توانید دستگاه‌هایی با امنیت بیشتر را انتخاب کرده یا کارکنان را در مورد روش‌های امنیتی اینترنت اشیا آموزش دهید. در این مورد دیگر تصمیم با شماست که چه چیزی را انتخاب خواهید کرد.

ریسک استفاده از اینترنت اشیا برای اتوماسیون ساختمان

مفهوم اتوماسیونِ ساختمان در سیستم تهویه به چه معنا است؟

با توجه به مطالبی که در این مطلب بیان کردیم، می‌توان متوجه شد که اتوماسیون‌سازی ساختمان سیستمی است که به واسطه آن سیستم‌های مختلف ساختمان، از جمله سیستم‌های گرمایشی، سرمایشی، تهویه هوا، امنیتی و غیره به همدیگر مرتبط می‌شوند.

بنابراین، سیستم اتوماسیونِ ساختمان پلتفرم یا رابطی است که علاوه بر مرتبط ساختن این سیستم‌ها می‌تواند به آن‌ها فرمان هم بدهد. ازاین‌رو، این مفهوم که اتوماسیون ساختمان در سیستم تهویه است مفهومی خیلی درستی نیست. مفهومی که بیشتر می‌توان از نظر معنایی درست باشد این است که سیستم‌های اتوماسیونِ ساختمان کارکردی دارند که مرتبط با سیستم تهویه است.

کارکرد مرتبط اتوماسیون ساختمان با سیستم تهویه

سیستم اتوماسیونِ ساختمان عملکرد چندین سیستم را پوشش می‌دهد

شاید کسانی که فکر می‌کنند مفهوم اتوماسیون ساختمان در سیستم تهویه درست است بیشتر به دلیل کارکرد سیستم تهویه و آشکار بودن نقش آن در تهویه هوای ساختمان این مفهوم به ذهنشان می‌رسد. شاید به این دلیل که سیستم‌های تهویه ساختمان همیشه در پشت زمینه کار خود را انجام می‌دهند شما خیلی نقش آن را در ساختمان متوجه نمی‌شوید و زمانی‌که این سیستم‌ها دچار نقص می‌شوند در آن زمان است که شاید متوجه حضور این سیستم‌ها در ساختمان بشوید.

کسانی که فکر می‌کنند اتوماسیونِ ساختمان در سیستم تهویه است شاید این نتیجه رسیده باشند که فقط BAS کارکرد سیستم تهویه را پوشش می‌دهد. اما این‌طور نیست و اتوماسیونِ ساختمان چندین نوع سیستم با کارکردهای مختلف در ساختمان را به همدیگر مرتبط ساخته و کارکردهای آن‌ها را کنترل می‌کند.

هم‌پوشانی اتوماسیون ساختمان با چندین نوع سیستم با کارکردهای مختلف

نتیجه‌گیری

اتوماسیون ساختمانها (BAS) یکی از فناوری‌هایی است که می‌تواند به مدیریت جوانب مختلف ساختمان شما کمک کند. با داشتن اتوماسیونِ ساختمان می‌توانید به عملکرد ساختمان خود بیشتر کمک کنید. از سوی دیگر، با این سیستم‌ها خیلی از انرژی‌هایی که روزانه در ساختمان خود مصرف می‌کنید می‌توانند به صورت بهینه مصرف شوند و تأثیر خوبی بر محیط زیست داشته باشند.

همچنین، این سیستم می‌تواند هم به راحتی بیشتر ساکنان ساختمان کمک کند و هم امنیت ساختمان را افزایش دهد. علاوه بر این، با یادگیری کاربرد سیستم‌های اتوماسیون ساختمان می‌توانید سیستم‌های مختلف درون ساختمان خود را به نحو بهتری مدیریت کنید. از این رو، داشتن اتوماسیونِ ساختمان و هوشمند سازی ساختمان در زمانی که زمین، خانه ما با بحران آب‌وهوایی و مصرف انرژی روبه‌رو است می‌تواند تصمیمی بهینه و حتی خیلی منطقی باشد.

نتیجه‌گیری از مبحث اتوماسیون ساختمان

منبع مطلب

اقای یک سوار

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/smartic/public_html/wp-content/themes/aryan/functions.php on line 293

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/smartic/public_html/wp-content/themes/aryan/functions.php on line 299

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/smartic/public_html/wp-content/themes/aryan/functions.php on line 304

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *