هوشمند سازی دامداری شاید عبارتی عجیب بنظر آید، اما واقعیتی غیر قابل انکار است! دامداری هوشمند با مدیریت همه جورهی دام، از قبیل سلامت، تغذیه، مکانیابی و فحل یابی، برابر با سوددهی خالص است. برای هوشمند سازی با تیم حرفهای اسمارتیک مشورت کنید.
هوشمند سازی دامداری
چه بخواهیم و چه نخواهیم تکنولوژی در همهی عرصههای زندگی ما نفوذ کرده است و اگر دیر بجنبیم رقبا برای رسیدن به سوددهی بیشتر، به سراغ روشهای پر بازده خواهند رفت. هوشمند سازی دامداری (Smart Livestock Farming) در یک کلام یعنی پتانسیل عرضه جهانی گوشت و شیر!
در وبلاگ اسمارتیک کاملا مفصل دربارهی قیمت هوشمند سازی گاوداری مطلب نوشتهایم که مطمئنا رهنمای خوبی برای شما خواهد بود.
با مدیریت هوشمند دامداری افزایش رفاه دام، تغذیه، سلامت و خلاصه هر آنچه که برای رسیدن به بازدهی بیشتر در دامداری نیاز است، در دسترس است.
دامداری هوشمند چیست؟
با رشد سریع جمعیت، روشهای سنتی دامداری، جوابگوی نیاز جامعه نیست. از طرفی هم، با پیشرفت تکنولوژی و ظهور اینترنت اشیاء (IoT)، تجهیزات هوشمند سازی روی کار آمدند، که خیلی دقیقتر از انسانها، بدون خستگی، تمام وقت حاضر هستند که اطلاعات دقیق را بیست و چهار ساعته در اختیار کاربران قرار دهند. (برای آشنایی با اتاق سرور هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
با هوشمند سازی دامداری یعنی مدیریت بیست و چهار ساعته دام در 365 روز سال، با نظارت و بررسی دقیق امکانپذیر است.
مدیریت هوشمند دامداری
اطلاعاتی مثل تشخیص سریع دام بیمار، میزان شیردهی دامها بصورت تک به تک، میزان زمان نشخوار دام (در میزان شیردهی بسیار تأثیرگذار است)، زمان دقیق و مناسب تلقیح و مواردی از این قبیل است که به چند پرسنل حرفهای نیاز دارد که با دقت فراوان و نظارت تمام وفت باید به دامها رسیدگی کنند و کار بس دشواری است.
اما با هوشمند سازی دامداری دقیقترین گزارشات با ساعت و دقیقه، در اختیار کاربر قرار میگیرد. در اینجا است که دامداری هوشمند با تجهیزات مناسب و مدرن در کل دنیا مورد استقبال قرار گرفتند.
با ظهور اینترنت اشیاء، دامداری هوشمند و اطلاع رسانی دقیق سنسورها، هوشمند سازی دامداری نیز وارد صنعت دامپروری شد و با سرعت بالا جایگزین دامداری سنتی میشود.
هوشمند سازی دامداری: تغذیه هوشمند دام
تغذیه هوشمند دام نشاندهندهی پیشرفتی عالی و کاربردی در تغذیه دام است و یکی از امیدوارکنندهترین راهها برای عرضهی محصولات حیوانی ایمن، گوشت و شیر باکیفیت است. نتیجهی هوشمند سازی دامداری رفاه حال حیوانات و حداقل تخریب محیط زیست است. در سیستم تغذیه هوشمند دام، کل فرآیند تغذیه دام را کنترل شده و تغذیه دقیقا مطابق با نیاز آنها فراهم میشود. (برای تأمین تجهیزات هوشمند به مطلبی که در وبلاگ اسمارتیک برایتان نوشته شده، نگاهی بیاندازید.)
یکی از بخشهای مهم در هوشمند سازی دامداری، تغذیه هوشمند دام است. با مجهز شدن دامداری سنتی به این تجهیزات، علاوه بر کاهش هزینههای اضافه، دامی پروار و سالم پرورش خواهد یافت.
هوشمند سازی دامداری: تضمین سلامت دام
احشام بسته به سن، وضعیت فیزیولوژیکی و سایر عوامل، ساعات کم و بیش را به استراحت، خوردن، آشامیدن، نشخوار کردن و غیره اختصاص میدهند؛ که به آن “بودجه زمانی روزانه” میگویند. بنابراین هنگامیکه یک حیوان یا گروهی از دام به طرز قابل توجهی از بودجه زمانی خود منحرف میشوند، ممکن است نشاندهندهی یک مشکل یا تغییر وضعیت آن باشد.
مثلا اگر دامی بیش از حد معمول آب بنوشد ممکن است نشاندهندهی یک نوع بیماری رایج در دام به نام لنگش (لامینایتیس) و عواملی مانند آن باشد. (برای آشنایی با رله هوشمند، کاربرد، مزایا و معایب آن مطلبی مفصل در وبلاگ اسمارتیک برایتان تدارک دیدهایم.)
با هوشمند سازی دامداری خیلی زود میتوان دام بیمار را تشخیص داده و جلوی شیوع و ضرر را گرفت. در دامداری هوشمند سلامت دام تضمین میشود.
هوشمند سازی دامدرای: سنسورهای هوشمند
با تعریف الگوهای رفتاری مناسب، بمحض اینکه سنسورها با الگوی رفتاری نامناسب روبهرو شوند، آن را بصورت هشدار بر روی گوشی همراه کاربر، اعلام میکنند، به این صورت رفتار تمامی دام و طیور کاملا تحت نظارت و ارزیابی است. (برای آشنایی با بهترین شرکتهای هوشمند سازی در دنیا، به مطلب مورد نظر مراجعه کنید.)
در فناوری هوشمند سازی دامداری قابلیت تشخیص آنچه طبیعی است و آنچه غیر طبیعی است کاملا قابل پردازش و تفسیر است. طبق تحقیقات اخیر، تصاویری که توسط دوربینهای سه بعدی گرفته شده است، موقعیت دقیق دام قابل ارزیابی است.
در حال حاضر از فناوریهای زیادی رونمایی میشود، اما فقط فناوریهایی در سیستم هوشمند دامداری جای میگیرند که هم نیاز خاصی را برطرف کنند و هم استفاده از آن آسان باشد.
هوشمند سازی دامداری: هوشمند سازی فضای دامداری
برای اینکه دام رشد خوبی داشته باشند و سالم و سلامت باشد، باید شرایط محیط کاملا مناسبسازی شود. مثلا میزان رطوبت، گازها، سطح روشنایی، شناسایی آفات و خیلی از موارد دیگری که پرورش دام سالم را با کمترین صرف وقت و انرژی عملی کند.
مورد دیگری که در هوشمند سازی فضای دامداری باید رعایت شود، متریال خوب تجهیزات است، چون باید هر ازگاهی ضد عفونی و شسته شوند. (ترموستات هوشمند یکی از تجهیزات عالی برای ایجاد دمای مطلوب بدون تنظیمات دستی است.)
برای داشتن دامی سالم با شیردهی بالا، تدارک فضای سالم، به دور از استرس، اهمیت زیادی دارد. برای هوشمند سازی دامداری تجهیزات زیادی برای هوشمند سازی فضای دامداری لحاظ میشود.
هوشمند سازی دامداری: کنترل سرمایش و گرمایش
با کنترل سرما و گرما در فصول گرم و سرد سال بااستفاده از اتوماسیون هوشمند سازی دامداری مثل مهپاش، پنکه و خنک کنندهها، دام را از استرس گرما و سرما دور میکنند. در فصول سرد سال نیز با هوشمند سازی سیستم گرمایشی مثل هیترهای مخصوص دام و سیستم گرمایش کفی جایگاه، دام از استرس سرد بودن هوا دور بوده و دمای مطبوعی را در تمامی طول سال خواهد داشت. (هوشمند سازی تا جایی پیش رفته است که کاربران میتوانند با کنترل از راه دور هوشمند، به راحتی کل مجموعه را از راه دور تحت کنترل قرار دهند.)
هدف اصلی از هوشمند سای دامداری، ایجاد امنیت در دامداری است. ایمنی از سرما و گرما و تلفات ناشی از آن، یکی از اهداف دامداری هوشمند است.
هوشمند سازی دامداری: فن سیرکوله
یکی از تجهیزاتی که در هوشمندسازی دامداری بکار میرود، استفاده از جت فن یا فن سیرکوله است که جهت جابهجایی هوا و ثبات رطوبت در سالنها، استفاده میشود. فن سیرکوله با جابهجایی هوا و تهویه، یکی از عوامل مهم برای تنفس سالم دام است.
در سیستم هوشمند سازی دامداری حفظ فضای سالم با سیستم تهویه هوشمند، انجام میشود.
هوشمند سازی دامداری: سیستم مدیریت دامداری
با پروتکل اینترنت اشیاء، پروتکل وای فای و نصب انواع سنسور، شتاب سنجها و غیره، رفتار دامها، بابت وضعیت سلامتی، شیردهی و همینطور حالات مربوط به باروری، کاملا تحت نظارت است. اگرچه کار دشواری است اما با راهحلهای مناسب، این دشواری آسان شده و در دسترس است. تصمیم درست در زمان واقعی، باعث صرفهجویی در زمان و از همه مهمتر، هزینههای اضافه میشود.
با سیستم مدیریتی از راه دور در هوشمند سازی دامداری، در کمترین زمان ممکن، با تصمیمات درست در زمان واقعی، میتوان بازدهی بیشتر را تضمین کرد.
هوشمند سازی دامداری: ردیابی هوشمند
با نصب سنسورها، در کمترین زمان و با حداقل انرژی میتوان جایگاه دام را به هر تعدادی که باشند در هر فضای بزرگی پیدا کرد. بدون سیستم مکان یابی دام، پیدا کردن دام در مزارع پرورش فقط پرسنل را خسته میکند. با سیستم ردیابی هوشمند مدیران میتوانند با استفاده از موبایل تعداد دامها را در هنگام خروج و یا دامهای وارد شده به محوطه را در لحظه، تحت کنترل قرار داد. (برای هزینه نصب هوشمند سازی ساختمان با تیم هوشمند سازی آرات مشورت کنید.)
با هوشمند سازی دامداری، ردیاب هوشمند کار پیدا کردن دامها را انجام میدهد و همینطور، شمارش دام را در هنگام ورود به عهده میگیرد.
سیستم دامداری هوشمند RFID
در سیستم هوشمند سازی دام با استفاده از تگ RFID یا پلاک RFID به عنوان شناسنامه دام استفاده میشود. پلاکهای استاندارد RFID بر روی گوش دام متصل میشوند. به این ترتیب ردیابی دام و شمارش آنها و خیلی از موارد دیگر توسط اپلیکیشن مدیریت دامداری در دسترس قرار میگیرد. (برای هوشمند سازی موتورخانه مطلبی مفصل در وبلاگ اسمارتیک نوشته شده است.)
یکی از سیستمهای رایج و کم هزینه در هوشمند سازی دامداری، سیستم هوشمند RFID است.
سیستم فحل یابی
با نظارت بر رفتار دام، مثل نشخوار، تغذیه و سایر رفتارهای دام، تشخیص زمان دقیق فحل کار آسانی است. تشخیص زمان تلقیح، باعث افزایش نرخ باروری و افزایش تولید دام میشود. با سیستم فحل یابی سرعت بهرهوری در دامداری فراتر از آنچیزی است که کسی تصورش را کند. (یکی از پروتکلهای معروف هوشمند سازی، پروتکل هوشمند سازی DALI است، برای اطلاعات بیشتر به وبلاگ اسمارتیک مراجعه کنید.)
با هزینه هوشمندسازی دامداری، کاربر علاوه بر ایجاد امنیت دامداری به سوددهی بالا برسد که با سیستم فحل یابی این هدف دستیافتنی است.
دامداری هوشمند در ایران
متأسفانه دامداری در ایران هنوز هم به عنوان یک شغل سنتی دیده میشود تا یک صنعت! هوشمند سازی دامداری اگرچه در ابتدا هزینهبر است، اما بعد از راهاندازی سوددهی زیادی دارد و اصلا قابل مقایسه با روشهای سنتی که تلفات دام در آن بسیار زیاد است را نخواهد داشت.
در دامداری سنتی نیازی به تأمین علوفه نیست و دام از مراتع طبیعی استفاده میکنند ولی بیشتر در معرض خطر هستند و تلفات آن خیلی زیاد است. (برای آشنایی با پروتکل BACnet به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
هوشمند سازی دامداری در ایران میتوان دامداری را به عنوان یک صنعت پیشرفته در کشور جا انداخت و به سوددهی بالایی رسید.