امروزه بحثهای متعددی در خصوص ارزش حیاتی و تحول آفرین اینترنت اشیا در خانه هوشمند و ساختمان هوشمند وجود دارد. نیاز به حسگر هوشمند ارزان قیمت و فناوریهای بیسیم، روز به روز در حال رشد است و بدین طریق محیطهای داخلی، مثل محل زندگی و محل کار شما در حال تغییر و به روز شدن است. در ادامهی این مطلب به شباهت و تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند اشاره خواهیم کرد.
تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند
تکنولوژی خانه هوشمند و ساختمان هوشمند که اغلب به آن اتوماسیون خانگی نیز گفته میشود، با امکان کنترل تجهیزات هوشمند و اغلب از طریق یک برنامه در گوشی تلفن یا سایر دستگاههای متصل به اینترنت، کار میکند. در خانه هوشمند تجهیزاتی نظیر دستیار صوتی خانه هوشمند، قفل هوشمند، دستگیره هوشمند، دوربین مدار بسته هوشمند و … وجود دارد.
مهمترین تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند در مقیاس آنهاست. معمولا در ساختمانهای هوشمند از اینترنت اشیا استفاده میشود تا قسمت های مختلف آن از نظر مصرف انرژی بهینه سازی شده و کارکرد و راحتی آنها افزایش یابد.
آیا خانه هوشمند همان ساختمان هوشمند است؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید هم خانه هوشمند و هم ساختمان هوشمند را تعریف کنیم. خانه هوشمند چیست؟ خانه هوشمند یک محل اقامت مجهز به مجموعهای از دستگاههای مختلفی است که کارهایی که معمولا انسانها انجام میدهند را به طور خودکار بر عهده دارند.
برخی از این دستگاهها به این هدف ساخته شدهاند و برخی دیگر نیز این قابلیت بعدا به آنها اضافه شده است و صاحبان خانه با استفاده از برنامهها، دستورات صوتی یا با استفاده از هوش مصنوعی آنها را اداره میکنند. اما ساختمان هوشمند نوعی خانه هوشمند است اما در مقیاس بزرگ و صنعتی.
(در وبلاگ مطلبی را به تفاوت خانه هوشمند و اتوماسیون ساختمان اختصاص دادهایم.)
آیا سنسور هوشمند در ساختمان هوشمند هم استفاده میشود؟
دیگر تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند که باید به آن اشاره کرد، مقیاس استفاده از سنسور هوشمند است. در هر دو از سنسور (حسگر) هوشمند استفاده میشود اما مقیاس استفاده از آن در ساختمان هوشمند بسیار وسیع است. همچنین تجهیزات برقی بیسیمی که از اینترنت اشیا استفاده میکتند، در مناطق وسیعتر عملکردی روان و اتصالی یکپارچه فراهم میکنند.
همچنین ساختمانهای هوشمند به پهنای باند وسیعتری برای متصل کردن دستگاهها نیاز دارند؛ چراکه یک ساختمان هوشمند در مقایسه با خانه هوشمند، تجهیزات هوشمند بیشتری دارد که باید برای اتصال راحت آنها پهنای باند معقولی فراهم کند. البته ساختمان و خانه هوشمند اشتراکاتی نظیر امکان کنترل دما، روشنایی هوشمند، امنیت هوشمند و اعلام حریق دارند؛ اما زیرساختهای ارتباطیای که آنها را قادر به کارکردن می کند متفاوت بوده و همین مسئله باعث میشود بدانیم که قطعا تفاوت خانه و ساختمان هوشمند از شباهتهایشان بیشتر است.
در ادامه شما را با 4 تفاوت خانهی هوشمند و ساختمانِ هوشمند آشنا می کنیم.
تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند: 1. اندازه و ساختار ساختمان
در مقولهی تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند، محیط فیزیکی به خاطر تاثیرش بر کیفیت ارتباط بیسیم، نقش مهمی را ایفا میکند. امکانات تفریحی داخل خانه (نظیر تلویزیون، رایانه، سیستم صوتی و تصویری هوشمند و سایر وسایل الکترونیکی سرگرم کننده) در مقیاس کوچک، ساختاری سادهتر، موانعی کمتر و چالشهای کمتری که منجر به استفاده از تکنولوژی کوتاه برد شود را با خود به همراه دارند.
به طور مثال اگر در بعضی قسمتهای خانه هوشمندتان، مشکل اتصال به وای فای داشته باشید، با استفاده از یک توسعه دهندهی شبکه بیسیم میتوانید مشکل را بر طرف کنید. اما از طرفی دیگر یک ساختمان هوشمند صنعتی را در نطر بگیرید که چندین زیر مجموعه داشته و از لحاظ ساختار صنعتی بسیار متراکم است. در اینجا در صورت بروز مشکل اتصال به وای فای به خاطر وسیع بودن منطقه تحت پوشش، راه حلهای کوتاه برد کارساز نخواهد بود.
(در مورد هاب خانه هوشمند بیشتر بخوانید.)
تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند: 2. برق مورد نیاز
در خانههای هوشمند، اتصال بی سیم کم مصرف یک نیاز مبرم نیست. چرا؟ چون اکثر تجهیزات خانه هوشمند میتوانند به راحتی در کنار پریز برق نصب شوند و همچنین تعداد انگشت شماری endpoint وجود دارد. بنابراین، شما میتوانید تمام تجهیزات خانه هوشمند خود را بدون مصرف بیش از حد برق با استفاده از زیرساخت های Wi-Fi موجود، به اینترنت وصل کنید. اما در یک ساختمان هوشمند تجاری یا صنعتی، همهی تجهیزات نمیتوانند کنار منبع تغذیه برق نصب شوند چرا که سیم کشی کردن همهی این تجهیزات حتی اگر امکان آن باشد، کار دشوار و پر هزینهای است.
امکان اتصال تجهیزات هوشمند به برق باعث ایجاد تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند میشود.
تفاوت خانهی هوشمند و ساختمان هوشمند: 3. سیستمهای رادیویی
یکی از چالشهایی که شبکههای ارتباطی بیسیمی که در طیف بدون مجوز فعالیت میکنند با آن رو به رو هستند، تداخل رادیویی درون باندی است. به دلیل در دسترس بودن جهانی، فرکانس باند 2.4 گیگاهرتز بطور گسترده در بین فناوریهای رادیویی موجود، از جمله پروتکل Wi-Fi، پروتکل بلوتوث، پروتکل Zigbee و بسیاری از پروتکلهای مش پذیرفته شده است.
مشکل پهنای باند شبکه خانگی به خاطر کم بودن دستگاههای متصل شده، آنچنان حائز اهمیت نیست. با این وجود، برای اجرای پروژههای اینترنت اشیا، در ساختمانهای هوشمند تجاری و صنعتی، خطر تداخل الکترومغناطیسی بسیار مهم است.
(تفاوت خانه هوشمند و خانه معمولی چیست؟ در این مطلب بیشتر بدانید.)
تفاوت خانهی و ساختمان هوشمند: 4. معماری
علی رغم شباهتهای اندک، یک تفاوت خانه هوشمند و ساختمان هوشمند در معماری آنهاست؛ معماری خانه هوشمند و ساختمان هوشمند مستلزم شرایط فنی و مهندسی بسیار متفاوتی است. وقتی صحبت از ساختمان هوشمند میشود،صاحبان صنایع باید برای چالشهایی که در محدوده شبکه، منبع برق و مقیاس پذیری با آن مواجه میشوند، به راه حلهای کوتاه و مش ارائه شده در بازار نگاه کنند.
(در هوشمندسازی مطلبی را به مزایای خانه هوشمند اختصاص دادهایم.)
فناوریهای جدید که برای استقرار سنسورهای بی سیم در مقیاس بزرگ ساخته شده اند مانند شبکههای گسترده با استفاده از برق ضعیف، اگرچه در صنعت اتوماسیون ساختمان نسبتاً جدید هستند، اما فرصتهای جالب توجهی را ارائه می دهند. در پایان، لازم به ذکر است انتخاب نادرست گزینه اتصال میتواند باعث شود معماری اینترنت اشیا شما با شکست مواجه شود.