با روی کار آمدن هوش مصنوعی و رونمایی از دستیار صوتی هوشمند تعامل دنیای مدرن به آدمها محدود نمیشود، حالا دیگر تجهیزات هوشمندی تولید شدهاند که زبان شما را میفهمند و دست به خدمت شما هستند.
دستیار صوتی هوشمند چیست؟
به زبان ساده، دستیار صوتی هوشمند (Smart Home assistant) نرم افزاری است که به صورت شنیداری با کاربر ارتباط برقرار میکند و به دستورات گفتاری پاسخ میدهد. این فناوری مانند Google Home، سیری و الکسا است که میتواند به معنای واقعی کلمه با رایانه، تلفن هوشمند یا تجهیزات هوشمند دیگری صحبت کند.
این دستیارها با افزایش پیچیدگی و هوشمندی فناوری روز به روز محبوب تر میشوند. و پیشبینی میشود که در چند سال دیگر، اکثر جستجوها بصورت صوتی انجام میشود.
دستیارهای صوتی هوشمند دستگاههایی هستند که با نرمافزار بارگیری میشوند و برای دسترسی به اطلاعات، انجام وظایف یا کنترل دستگاههای دیگر قابل استفاده هستند.
(برای تدارک خانه هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
جایگاه دستیار صوتی هوشمند در دنیای امروز
کنترل دستیار صوتی در خانههای هوشمند در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفته است، زیرا مردم به آرامش و راحتی تمایل دارند. یکی از روندهای برتر اخیر فناوری هوشمند، ادغام بیشتر این دستگاهها با این دستیارهای صوتی پیشرو بوده است. از سیستم روشنایی هوشمند گرفته تا ترموستات هوشمند و شیشه هوشمند، واضح است که مردم از برقراری ارتباط و کنترل خانهشان هیجانزده میشوند.
این نوع هیجان موجی را در بازار ایجاد کرده است تا تعداد بیشماری از این نوع دستگاههای هوشمند، بهویژه دستگاههایی که میتوانید از راه دور توسط گوشی هوشمند آنها را کنترل کرد، تولید شوند.
دستیار صوتی هوشمند به عنوان محور اصلی فناوری خانه هوشمند در نظر گرفته میشوند، زیرا آنها اغلب رابط دستگاهها و برندهای متعددی هستند که یک خانه هوشمند را تشکیل میدهند.
(برای آشنایی با خانه هوشمند Tuya به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
دستیار صوتی هوشمند یک ایدهی قدمتدار
دستیارهای صوتی هوشمند، ایدههای جدیدی نیستند و بیش از آنچه که انتظارش را داشته باشید در دسترس بودهاند! البته این به نحوه تعریف دستیار صوتی هوشمند مربوط میشود، چون این فناوری به عنوان اولین ابزار تشخیص گفتار دیجیتالی در سال 1961، توسط IBM Showbox معرفی شد.
قطعا همانند دستگاههای سیری و گوگل اسیستنت نبوده ولی درک همان 16 کلمه در بیش از پنجاه سال پیش، خود شگفتی بزرگی است. بنابراین نمیتوان راه اندازی دستیار صوتی را مختص Amazon Echo، Siri یا Google Home در نظر گرفت.
مایکروسافت اولین ویژگی تشخیص گفتار خود را برای Office XP در سال 2001 راهاندازی کرد و حدود 10 سال بعد، شرکت اپل برنامه سیری را در 14 آوریل 2011 معرفی کرد. این کار دوباره در سال 2014 توسط دستیار شخصی دیجیتال مایکروسافت، کورتانا دنبال شد.
شما میتوانید یک دستیار صوتی هوشمند روی رایانه یا تلفن خود داشته باشید، اما بیشتر افراد از طریق یک اسپیکر هوشمند از آن استفاده میکنند. از برندهای معروف میتوان به الکسا، سیری، کورتانا و دستیار گوگل اشاره کرد.
(برای آشنایی با حسگر هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
انواع دستیار صوتی هوشمند
در دنیا، دستیارهای صوتی هوشمند مختلفی رونمایی شدهاند، برندهای برتر میتوانند به شما در مدیریت امور روزمره کمک کنند. حتی دستیارهای صوتی فارسی نیز رونق زیادی دارند، در این بخش برندهای اصلی را معرفی میکنیم:
دستیار صوتی هوشمند آمازون Amazon
حدود 4 سال پیش، آمازون برای اولین بار از اسپیکر هوشمند خود، یعنی Amazon Echo رونمایی کرد. این فناوری بسیار محبوب بود و به دلیل توانایی بررسی آب و هوا، نظارت بر ترافیک، پخش موسیقی و پادکست و موارد دیگر با کوچکترین فرمان صوتی، مورد تحسین قرار گرفت. این اتفاق خوشایند، مسیری روشن برای ساخت اسپیکرهای هوشمند متعدد شد!
دستیار صوتی الکسا که توسط آمازون توسعه داده شده است، آماده کمک به شما در مورد یادداشت برداری، تنظیم لیست کارهای انجام شده، تنظیم آلارم برای قرارهای مهم است و خیلی از کارهای مورد نیاز شما که قابل برنامهریزی است. مثلا قصه گویی در شب برای کودکان، وقتی در مأموریت هستید. الکسا روی دستگاه های آمازون، iOS و اندروید کار میکند.
دستیار صوتی هوشمند آمازون درصورت پیکربندی درست با پروتکل های هوشمند سازی، همانند یک غلام حلقه بگوش منتظر دستورات صوتی شما است: شما دستور دهید که الکسا درها را قفل کن! پمپ استخر هوشمند را راه بیانداز!
(برای برآورد قیمت هوشمند سازی به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
دستیار صوتی هوشمند Apple
قبل از اینکه فناوری تشخیص صدا در دنیا غوغا به پا کند، اپل اولین بار با برنامه سیری از آن رونمایی کرد. در حالی که رونمایی از سیری در ابتدا با آیفون شروع شد، اما به سرعت به یک ویژگی جدایی ناپذیر در نرم افزارها و محصولات خودرو و همچنین چندین سیستم عامل تلفن همراه دیگر تبدیل شد.
آمازون و گوگل قبلاً بر بازار اسپیکرهای هوشمند تسلط داشتند، اما اپل اخیراً با راهاندازی هوم پاد (نام تجاری اسپیکرهای هوشمند خانگی)، این جایگاه را در دست گرفتهاست. اسپیکرهای قدرتمند برای پاسخ به فرمانهای شما آمادهاند، شما دستور دهید که قفل هوشمند، درب ورودی را باز و بسته کند، چراغهای نمای بیرون ساختمان را روشن کند و حتی غذای حیوان خانگی شما در مخزن ریخته شود!
سیری، دستیار صوتی هوشمند اپل، هر سال ویژگیهای جدیدی را به دستورکار خود اضافه میکند. این دستگاه میتواند متنها و ایمیلها را برای شما تایپ کند، جستجوهای اینترنتی را انجام دهد، با مخاطبین تماس بگیرد، اخبار را دنبال کند و موارد مورد علاقه را با شما به اشتراک بگذارد.
(برای آموزش نصب قفل هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
دستیار صوتی هوشمند Google Home
گوگل به دلیل حجم عظیمی از دادههایی که در اختیار دارد، مثل قابلیتهایی نظیر موتور جستجو و اطلاعات وسیع در لحظه مانند نقشهها و ترافیک، با دستگاه «گوگل هوم»، از نظر تجاری پیروز این بازار است.
اکثر مردم دارای حسابهای Google هستند، یا سابقه استفاده از Google را دارند. فناوری Google Home با تشخیص عالی صدا و ادغام دادههای شخصیسازی شده موفقیت روزافزونی پیدا کرده است. دستیار صوتی هوشمند گوگل با اطلاعات غنی، برای تلفنهای اندرویدی طراحی شده است.
گوگل هوم یا همان دستیار صوتی هوشمند گوگل میتواند چراغها را خاموش و روشن کند، در زمان پخش برنامه دلخواه تلویزیون را روشن کند، اگر دنبال چیزی میگردید شما را در پیدا کردنش کمک کند و برنامهها را مدیریت کند، پیش از ورود شما درب را باز کرده و سیستم تهویه هوشمند را فعال کند.
دستیار صوتی هوشمند گوگل در اندروید
گوگل اسیستنت بر روی گوشی اندروید یکی از قابلیتهای جالب است که میتوان بدون نیاز به تایپ کردن، فقط از طریق صوتی فعالیتهای خود را انجام دهیم. مثلا برقراری تماس فقط با گفتن نام مخاطب، گرفتن اسکرین شات، گذاشتن آلارم و خیلی از موارد اینچنینی.
چگونه از شر گوگل اسیستنت بر روی گوشی خلاص شویم؟
دستیار صوتی هوشمند گوگل یکی از ویژگیهای افتخار آمیز گوگل است که بصورت پیش فرض بر روی همهی گوشیها اندروید نصب میشود. اگر تمایلی به استفاده از دستیار صوتی ندارد و این برنامه دائم مزاحم شما میشود.
برای غیرفعال کردن آن به روشی که گفته میشود عمل کنید: برای غیر فعال کردن گوگل اسیستنت باید به قسمت تنظیمات گوشی رفته و سپس از Apps برنامه Google را باز کنید و از منوی پایین صفحه گزینه Disable را کلیک کنید.
دستیار صوتی هوشمند گوگل یکی از ویژگیهای افتخار آمیز گوگل است که بصورت پیش فرض بر روی همهی گوشیها اندروید نصب میشود.
(برای آشنایی با انواع سیستم هشدار هوشمند به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
دستیار صوتی هوشمند فارسی
با استقبال بالا از دستیارهای صوتی هوشمند، بخاطر راحتی فارسیزبانان، برخی از دستیار صوتی هوشمند فارسی نیز وارد بازار شدند. از بین آنها، دستیار صوتی هوشمند دابی (Dobby)، آریو اسیستنت، رایمون و یوسیستنت معروف هستند.
کاربرد دستیار صوتی هوشمند
این دستیارهای صوتی واقعاً چه کاری می توانند انجام دهند؟ خیلی از ما وقتی آنها را روی گوشی میبینیم، جزء مزاحمت و اینکه چگونه از دست آن خلاص شویم، چیزی عایدمان نمیشود! خوب، اگرچه اهداف تمامی دستیارهای صوتی یکی است، اما عملکردها متفاوتی دارند و یا شاید بهتر باشد بگوییم که عملکرد آنها بیشتر بستگی به این دارد که آنها به چه چیزی متصل هستند.
برخی از نمونه کارهایی که دستیار صوتی می تواند انجام دهد خاموش کردن چراغ یا گزارش آب و هوا است. اما این فقط نمونهای از فعالیتهای آنها است. مثلا Google Home بیش از 200 مهارت شخص ثالث دارد، به این معنی که دستورات زیادی وجود دارد که کاربر می تواند از آنها برای (صحبت کردن) با دستیار صوتی خود استفاده کند.
برخی از نمونه کارهایی که دستیارِ صوتی هوشمند می تواند انجام دهد خاموش کردن چراغ یا گزارش آب و هوا است. اما این فقط نمونهای از فعالیتهای آنها است. مثلا برای Google Home میتوان بیش از 200 مهارت شخص ثالث را تعریف کرد.
(برای جلوگیری از هک خانه هوشمند این صفحه را از دست ندهید.)
با دستیار صوتی هوشمند کنترل خانه را در دست بگیرید
با نصب یک هاب هوشمند که با دستیار صوتی شما صحبت میکند، میتوانید با صدای خود کنترل خانه هوشمند و دستگاههای اتوماسیون خانگی سازگار را مدیریت کنید. اکوسیستم با تولید دستگاههای بیشتر، دائماً در حال گسترش است.
ترکیب اتوماسیون خانه هوشمند با محصولات متصل به وب (پلتفرمی معروف به اینترنت اشیا IoT)، منجر به تولید موجی از تجهیزات خانه هوشمند مانند دستیارهای صوتی، سیستم های هوشمند مدیریت انرژی، قفل هوشمند، ترموستات هوشمند و سایر تجهیزات خانگی شده است.
با نصب یک هاب هوشمند که با دستیار صوتیشما صحبت میکند، میتوانید با صدای خود کنترل خانه هوشمند و دستگاههای اتوماسیون خانگی سازگار را مدیریت کنید.
برای انتخاب دستیار صوتی هوشمند به چه مواردی توجه کنیم؟
هنگام انتخاب دستیارِ صوتی هوشمند موارد زیر را در نظر بگیرید:
قابلیتهای دستیار صوتی
برای پی بردن به قابلیت دستیارهای صوتی هوشمند ابتدا به کارهایی که اغلب برایتان پر زحمت، تکراری و وقتگیر است، فکر کنید. و به دنبال دستیارهای صوتی هوشمندی باشید که قابلیت های مناسبی برای نیازهای شما ارائه میدهند.
سازگاری دستیار صوتی با دیگر تجهیزات هوشمند
دستیارهای صوتی هوشمند خانه هوشمند، باید به طور ایدهآل با سیستمعامل رایانه و تلفن دلخواه شما و برنامههایی که اغلب استفاده میکنید و تجهیزات هوشمند خانه شما کار کنند. اگر یکی را پیدا کردید که با سیستم اداره هوشمند شما هم هماهنگ باشد، که دیگر خیلی عالی میشود.
میزان مصرف انرژی دستیار صوتی
به فکر دستیار صوتی هوشمندی باشید که در زمان فعالیت و بخصوص در حالت آماده به کار، به برق زیادی نیاز نداشته باشد. در حالت ایدهآل، میتوانید از آن برای نظارت بر مصرف انرژی و خاموش کردن دستگاههایی که بیکار رها کردهاید استفاده کنید.
تفاوت بین دستیار هوشمند و دستیار صوتی
مردم اغلب پلتفرمهای دستیار هوشمند مثل: Google Home ،Apple HomeKit و Amazon Alexa را با دستیارهای صوتی Google Assistant ،Apple Siri و Alexa اشتباه میگیرند. برای تدارک خانه هوشمند باید این تفاوت را تشخیص دهیم:
دستیار صوتی هوشمند نرم افزاری است که میتواند در بلندگوهای هوشمند، تلفنها، خودروها و غیره پیاده سازی شده و بخشی از عملکرد کل پلت فرم دستیار هوشمند را در دست گیرد.
(برای آشنایی با ترموستات هوشمند اورویبو به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.)
دستیار صوتی در خانه هوشمند
دستیار هوشمند یک پلت فرم خانه هوشمند است که توسط یک برنامه تلفن همراه برای کنترل، ایجاد اتوماسیون (اتوماسیونی مبتنی بر مکان)، ادغام سایر دستگاههای بیسیم و کنترل صوتی آنها را ارائه میدهد.
این یک ابزار بسیار گستردهتر برای کنترل خانه شما است و میتوانید یک ویژگی را انتخاب کنید یا از چندین مورد به طور مشترک با خانه هوشمند که با پروتکلهای مبتنی بر سیم مجهز شدهاند مثل KNX، استفاده کنید.
دستیار هوشمند یک پلت فرم خانه هوشمند است که یک برنامه تلفن همراه برای کنترل، ایجاد اتوماسیون (اتوماسیونی مبتنی بر مکان)، ادغام سایر دستگاههای بیسیم و کنترل صوتی آنها را ارائه میدهد.
چالش های پیش روی دستیار صوتی هوشمند
بله، فناوری دستیار صوتی هوشمند همانند سایر فناوریها با مشکلاتی روبرو است:
حفظ حریم خصوصی
یک نگرانی بزرگ درباره استفاده از دستیار صوتی، حفظ حریم خصوصی است؛ مخصوصا وقتی صحبت از اسپیکرهای هوشمند میشود.
دقت
دستیارهای صوتی هوشمند همیشه آنچه را که گفته میشود نمیفهمند. این چالش دلایل زیادی دارد: مثلا گاهی اوقات به دلیل نحوه گفتن یا نوع لهجه ما و گاهی اوقات، ممکن است به این دلیل باشد که دستیار صوتی در مقابل سوال شما چه پاسخ روشنی ندارد.
تشخیص نوع گفتار
شاید مهمترین چالشی که با دستیار صوتی داشته باشیم، برای این است که برای تمامی زبانها در دسترس نیست. این مشکل تنها به تشخیص گفتار محدود نمیشود، بلکه به اختلال عملکردی سایر بخشهای دستیارهای صوتی نیز منجر میشود.
(برای آشنایی با تجهیزات هوشمند در فضای باز صفحه مورد نظر را از دست ندهید.)
آینده دستیار صوتی هوشمند
پیشرفت در هوش مصنوعی و یادگیری ماشین واقعاً انقلابی در نحوه استفاده از دستیار صوتی در زندگی روزمره ما ایجاد کرده است. با توجه به اینکه صدا در حال حاضر خود را به عنوان یک تجربه موبایلی نهایی تثبیت کرده است.
کسب و کارها تازه شروع به درک این موضوع کرده اند که چگونه می توانند صدا را در تمام فعالیت های خود ادغام کنند. در آینده، فرصتهای زیادی را برای رشد جهشی دستیار صوتی فراهم است، اما با فقدان مهارتها و دانش کسبوکارها مشکل بتوان استراتژی صوتی را در تمامی صنایع وارد کرد.
پیشرفت در هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در بستر اینترنت اشیاء، واقعاً انقلابی در نحوه استفاده از دستیار صوتی در زندگی روزمره ما ایجاد کرده است.